Sula

 

Vai zināt, ka ilgi uzglabājamām, no koncentrātiem ražotām „sulām” pievienotie
konservanti, garšas uzlabotāji, krāsvielas, mākslīgie vitamīni un citas ķīmiskas
piedevas vājina cilvēka imūnsistēmu – mūsu visdrošāko aizsargu pret baktērijām
un vīrusiem?

Jums tiek piedāvāta veselīga alternatīva – tiešāmdabiska, svaigi spiesta,
nekarsēta smiltsērkšķu sula bez konservantiem un citām piedevām.  Uzreiz pēc
ogu izspiešanas sula tiek sasaldēta un tādā veidā arī tirgota. Tas ir  unikāls
polivitamīnu dzēriens ar augstu fizioloģisko aktivitāti.

Dabiska smiltsērkšķu sula stāvot slāņojas.
Augšējā biezsulas slānī koncentrējas vērtīgajā eļļā izšķīdušie komponenti – karotīns,
E un K vitamīni,  taukskābes, fosfolipīdi, sitosterīns, holīns.  
Apakšējais slānis satur galvenokārt ūdenī šķīstošos B grupas un C  vitamīnus.

Sulas unikālo terapeitisko efektu nosaka ne tikai bagātīgais bioaktīvo vielu saturs, bet arī šo komponentu savstarpējā mijiedarbība:
Karotīnu organisms uzņem tikai taukvielu klātbūtnē, bet smiltsērkšķu ogās tas jau ir izšķīdis eļļā;
A un E vitamīni ir sinerģenti, tie pastiprina viens otra iedarbību;
C vitamīns atšķirībā no citiem augļiem un ogām smiltsērkšķos ir brīvā, nesaistītā veidā, tāpēc vieglāk uzņemams;
Smiltsērkšķu ogās nav fermenta askorbīnoksidāzes, līdz ar to C vitamīns nenoārdās tik strauji, kā, piemēram, upenēs un mežrozītēs;
Skābā vide sulā pastiprina C vitamīna stabilitāti;
C vitamīnu organisms labāk uzņem P vitamīna klātbūtnē.
           
Ogas sulai ir audzētas Latvijā videi draudzīgā veidā bez  ķimikāliju pielietošanas. Ogas novāktas īpašā veidā, sasaldējot ar visiem zariem, lai tās nesaspiestos un nebojātos uzglabājot.

Ietiecams lietot

  • Bērniem – lai augot nodrošinātu straujos vielmaiņas procesus;
  • Ja ir nepieciešamas paaugstinātas A, C un E vitamīnu devas (ar redzi saistīti vielmaiņas traucējumi, vāja imūnsistēma, mutes un deguna gļotādas iekaisumi, nogurums, muskuļu distrofija, sirds muskulatūras vājums, sirds un asinsvadu slimības);
  • Cilvēkiem, kas smēķē, daudz strādā pie datora;
  • Ja blaugznojas āda, lūzt nagi, matiem trūkst dabīgā spīduma;
  • Dzimummazspējas gadījumos (īpaši augšējais biezsulas slānis, sulai noslāņojoties);
  • Cīnoties pret arterosklerozi, jo F vitamīns samazina holesterīna saturu asinīs, bet sitosterīns saista holesterīnu nešķīstoša savienojuma veidā, tādējādi bloķējot sklerotiskos procesus;
  • Asinsvadu nostiprināšanai;
  • Pēc intensīvas onkoloģijas terapijas, lai palīdzētu organismam atgūties no šoka, īpaši tad, ja pielietots rentgenstarojums. Smiltsērkšķu pretradiācijas efekts galvenokārt noteica to pielietošanu kosmosā uz orbitālās stacijas MIR;
  • Leikēmijas terapijā, jo E vitamīns jeb tokoferols paaugstina eritrocītu un trombocītu daudzumu asinīs.

Nav ieteicams lietot gadījumos

  • Ja konstatētas žultspūšļa un aizkuņģa dziedzera slimības;
  • Ja ir paaugstināts kuņģa sulas skābums, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla, kuņģa vārtnieka (slēdzējmuskuļa) darbības traucējumi.  Smiltsērkšķu sulas skābi var daļēji neitralizēt, to sajaucot ar pienu.

Lietošana

Pirms lietošanas pudeli jāsaskalo. Sula ir ļoti stipra, to ieteicams atšķaidīt ar ūdeni, pienu, jogurtu, burkānu vai ķirbju sulu. Pieaugušiem cilvēkiem puslitra pudeli ieteicams izdzert 4 dienās.

Uzglabāšana

Uzglabājot sula noslāņojas, kas pierāda tās dabisko izcelsmi. Sula ir bioloģiski aktīvs, dzīvs produkts, tās realizācijas termiņš ir: uzglabājot sasalušu saldētavā -18°C - 12 mēnešus, bet atkausētu – tumsā un vēsumā +6°C - 20 dienas, taču visaugstākais vitamīnu saturs sulā saglabājas pirmajās četrās dienās pēc atkausēšanas.

Kā  atšķirt  labu  smiltsērkšķu  sulu   no  ne  tik  labas ?

  • Pievērsiet uzmanību sulas krāsai. Tai jābūt spilgtai. Brūnganā nokrāsa liecina par to, ka sulas vērtīgās sastāvdaļas ir oksidējušās vai nu pārlieku lielas karsēšanas, vai nu ilgas glabāšanas dēļ.
  • Dabiskai, labai smiltsērkšķu sulai ir spirgta, svaiga garša un smarža, bet, atverot karsētas vai ilgi glabātas sulas pudeli, dažkārt jūtama nepatīkama smaka, ko dažkārt kļūdaini uzskata par „raksturīgu” smiltsērkšķiem.
  • Salīdziniet noslāņojušās sulas slāņu biezumus. Labai sulai augšējam biezsulas slānim jābūt vismaz  ¼   no visa šķidruma. Ja tas ir plānāks, tad sula ir vai nu atšķaidīta, vai nu  ogas novāktas par agru. Ja sula neslāņojas, tā tikusi homogenizēta, tad atliek uzticēties tam, kas rakstīts uz etiķetes.

Augstvērtīga sula


Sulas un citu produktu iegāde:


tālr. 26463438,
e-pasts: zeltoga@zeltoga.lv

Dietologa komentārs

Smiltsērkšķu ogas ir īpaši unikāls dabas produkts, kurās apvienota virkne ārkārtīgi vērtīgu bioloģisku savienojumu – vitamīnu, aminoskābju, oganisko skābju, dabīgo antioksidantu  un izcilu taukskābju.
Šīs ogas ir izaudzētas Latvijā, no tām ir izspiesta sula, kas svaigā veidā tiek sasaldēta un nu tiek piedāvāta pircējam. 
Smiltsērkšķi ir vislabākie augļi cilvēku imunitātes stiprināšanai, tāpēc tiem ir tik  ļoti plašs pielietojums, tos iesaka lietot audzēju un visdažādāko pretiekaisumu profilaksē.
Līdz šim ar šiem produktiem esam saskārušies kosmētikas nozarē, esam varējuši tos iegādāties aptiekās, bet nu mūsu rīcībā ir pieejama dabīga, sasaldēta Latvijā ražota, no Latvijā audzētiem smiltsērkšķu augļiem iegūta sula!
Tā kā sula ir ļoti koncentrēta, sākumā iesaku to nobaudīt, atšķaidot ar ūdeni, tādējādi jūs iegūsiet nevis 0,5 litrus, bet vismaz 2 litrus garda, veselīga dzēriena!

Lolita Neimane, dietas ārste